Cibulové kroužky
Jak na cibulové kroužky? Dopolední Apetýt přináší recept. Na začátku si vyberte velkou a pevnou cibuli. Bude se vám s ní lépe pracovat.
Příprava:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte asi na centimetrové plátky. Oddělte od sebe jednotlivé kroužky.
- Ponořte cibulová kolečka na hodinu do ledové vody. Tím se rozpustí sirné sloučeniny, které cibule obsahuje, a kroužky získají sladkou chuť.
- Základ těstíčka na obalování tvoří tekutina, vejce, mouka a koření. Jako tekutinu použijte mléko či podmáslí, skvěle se ale hodí i pivo, díky němuž bude těstíčko křupavější. Pokud se rozhodnete pro chmelový mok, dejte přednost vícestupňovému nebo černému. Mají výraznější chuť a dodají kroužkům patřičný šmrnc.
- Kromě klasické pšeničné hladké mouky můžete použít polohrubou, špaldovou, kukuřičnou, luštěninovou nebo rýžovou, která kroužkům dodá křupavost.
- Z bylinek použijte oregano, bazalku, tymián nebo listy koriandru. Vylepšit chuť můžete i strouhaným parmazánem nebo sezamem.
- Těstíčko by mělo mít o trochu hustší konzistenci než palačinkové. Nezapomeňte na sůl a pepř.
Smažení:
- Vrstva tuku musí být dostatečně vysoká, aby v ní cibulové kroužky plavaly.
- Než začnete smažit, ujistěte se, že je tuk pořádně rozpálený. Jen tak zabráníte tomu, aby ho kroužky nasákly.
- Pokud se vám zdají smažené kroužky příliš mastné a kalorické, nabízíme méně tučnou variantu. Upečte si křupavou dobrotu v troubě. Namočená kolečka v těstíčku položte vedle sebe na plech s pečícím papírem, postříkejte olejem ve spreji a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
Související
-
Pizza tyčinky z kynutého těsta
Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.
-
Avokádová majonéza
Dnešní recept najdete i v nové knize Jarky Vykoupilové Babské rady na celý rok. Kniha bude slavnostně pokřtěna i představena 1. září ve vysílání speciálního Apetýtu.
-
Špenátový koláč
Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.