Mravenčí kopec

Hledáte recept na originální dezert? Vyzkoušejte tento od Jaroslavy Cekierové z Rokytnice. Jen upozorňujeme, že krém je třeba připravit den předem.

Budete potřebovat:

krém:
500 ml svařeného mléka
1 kostka 100% tuku
50 g másla
50 g mletého cukru
1 žloutek

korpus:
4 žloutky
sníh ze 4 bílků
100 ml oleje
250 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
100 ml vlažné vody
kakao

Postup:

Krém si připravíme den dopředu:

1. Svařené mléko smícháme s nakrájeným tukem.

2. Poté přidáme ostatní ingredience a vše mixujeme 4 minuty.

3. Necháme vychladit do druhého dne a vyšleháme.

Připravíme korpus:

1. Žloutky, olej a mletý cukr ušleháme dohladka a poté přidáme ostatní­ ingredience a zlehka vmícháme sníh.

2. Těsto pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu 10-15 minut.

3. Vychladlý namažeme krémem a posypeme kakaem, nebo strouhanou čokoládou.

autor: Archiv Apetýtu

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.