Meruňkové knedlíky
Středeční recept bude návratem do dětství, připravíme si báječné letní knedlíky s meruňkami!
Na závěr je můžete polít máslem, posypat tvarhem, cukrem, mákem či skořicí. Záleží jen na vaší fantazii. Výborný je i kopeček šlehačky. Ale pojďme hezky od začátku.
- 250 g měkkého tvarohu
- sklenička dětské krupičky (2 dcl)
- 1 vejce
- 1,5 lžíce rozpuštěného másla
- 2 střední brambory (nebo 3 menší)
- sůl
- hrubá mouka na podsypávání těsta
Postup:
- Nejdříve uvaříte brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupete.
- Na vál nasypete krupici, uprostřed krupice je dobré udělat důlek.
- Kolem důlku vyklopíte z vaničky tvaroh, doprostřed najemno nastrouháte brambory.
- Potom přidáte vejce, máslo a špetku soli.
- Rukama vypracujeme poctivé těsto (s těstem by se mělo párkrát hodit o vál).
- Těsto se po vypracování rozdělí na čtyři stejné části.
- Z každé části vytvořím zhruba 50 cm dlouhý váleček – 10 cm široký a 3 mm vysoký plát těsta.
- Těsto je dobré podsypávat hrubou moukou.
- Meruňky se kladou dostatečně daleko od sebe, těsto se nakrojí a začnou se doslova motat knedlíky.
- Cílem je, aby těsto bylo těsně u meruňky.
- Pokud vám dojdou první meruňky, použijte na zbytek těsta třeba oloupané kousky jablek, ať se těsto spotřebuje úplně.
- Knedlíky se vaří 7 minut od bodu varu v hrnci tak, aby se na sebe nelepily.
- Když jsou meruňky menší a měkkčí, stačí i 5 minut.
Dobré je vždy jeden knedlík na zkoušku vyndat a rozříznout. Ovoce by mělo být krásně měkké, ale ne rozvařené. Zalijete a posypete tím, co máte rádi. Knedlíky jsou skvělý hlavní chod, ale klidně je můžete podávat v menším množství jako dezert.
Související
-
Ovocné knedlíky z kuskusu a vloček
V pátečním Apetýtu jsme se tentokrát zaměřili na knedlíky, na jejich lehčí variantu – základem bude kuskus. Je to tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky.
-
Nepečený makový cheesecake
V Apetýtu pro vás vybíráme ze sladkých receptů. Dnes se zaměříme na nepečený cheesecake.
-
Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.