Meruňkové knedlíky

Středeční recept bude návratem do dětství, připravíme si báječné letní knedlíky s meruňkami!

Na závěr je můžete polít máslem, posypat tvarhem, cukrem, mákem či skořicí. Záleží jen na vaší fantazii. Výborný je i kopeček šlehačky. Ale pojďme hezky od začátku.

Ingredience
  • 250 g měkkého tvarohu
  • sklenička dětské krupičky (2 dcl)
  • 1 vejce
  • 1,5 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 střední brambory (nebo 3 menší)
  • sůl
  • hrubá mouka na podsypávání těsta

Postup:

  1. Nejdříve uvaříte brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupete.
  2. Na vál nasypete krupici, uprostřed krupice je dobré udělat důlek.
  3. Kolem důlku vyklopíte z vaničky tvaroh, doprostřed najemno nastrouháte brambory.
  4. Potom přidáte vejce, máslo a špetku soli.
  5. Rukama vypracujeme poctivé těsto (s těstem by se mělo párkrát hodit o vál).
  6. Těsto se po vypracování rozdělí na čtyři stejné části.
  7. Z každé části vytvořím zhruba 50 cm dlouhý váleček – 10 cm široký a 3 mm vysoký plát těsta.
  8. Těsto je dobré podsypávat hrubou moukou.
  9. Meruňky se kladou dostatečně daleko od sebe, těsto se nakrojí a začnou se doslova motat knedlíky.
  10. Cílem je, aby těsto bylo těsně u meruňky.
  11. Pokud vám dojdou první meruňky, použijte na zbytek těsta třeba oloupané kousky jablek, ať se těsto spotřebuje úplně.
  12. Knedlíky se vaří 7 minut od bodu varu v hrnci tak, aby se na sebe nelepily.
  13. Když jsou meruňky menší a měkkčí, stačí i 5 minut.

Dobré je vždy jeden knedlík na zkoušku vyndat a rozříznout. Ovoce by mělo být krásně měkké, ale ne rozvařené. Zalijete a posypete tím, co máte rádi. Knedlíky jsou skvělý hlavní chod, ale klidně je můžete podávat v menším množství jako dezert.

Související

  • Ovocné knedlíky z kuskusu a vloček

    V pátečním Apetýtu jsme se tentokrát zaměřili na knedlíky, na jejich lehčí variantu – základem bude kuskus. Je to tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky.

  • Nepečený makový cheesecake

    V Apetýtu pro vás vybíráme ze sladkých receptů. Dnes se zaměříme na nepečený cheesecake.

  • Rýžový nákyp se švestkami

    Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...