Losos s křenovou kaší
Celá rodina Bohuslavy Kvetanové z Brna miluje ryby a toto je jeden z oblíbených způsobů jak je připravovat. Kousek rybičky ochutná i jejich úžasný kocourek Šimon, takže také nepřijde zkrátka.
Budete potřebovat:
4 filety z lososa
50 g másla
šťáva z 1 citrónu
600 g růžičkové kapusty
800 g brambor
sůl
250 ml smetany
60 g nastrouhaného křenu
olej na smažení
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
2. Smetanu svaříme s křenem asi na 2/3 množství.
3. Uvařené brambory slijeme a spolu s máslem rozšťoucháme.
4. Zalijeme křenovou smetanou, dle potřeby dosolíme a rozmixujeme na hladkou kaši.
5. Lososa osolíme a pokapeme citrónovou šťávou.
6. Na oleji zprudka opečeme z obou stran.
7. I s výpekem dáme do pekáčku a dopečeme v troubě při 180 stupních (asi 10-15 minut).
8. Kapustu očistíme a v osolené vodě vaříme asi 20 minut.
9. Pečeného lososa podáváme s kaší a kapustou.
10. Jednotlivé porce můžeme dozdobit čerstvými bylinkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.