Limonádové řezy
Jana Marková z Moravské Třebové si vlastní knížku recept vede už skoro padesát let. Mezi prvními tam přibývaly recepty na nejrůznější moučníky, které získala od své tety. Ten na limonádové řezy byl jedním z nich. Výběr příchuti je čistě na vás, nezapomeňte ale, že se ve výsledku otiskne, byť lehce. Takovou citrónovou nebo pomerančovou jistě nic nezkazíte. A určitě by měla být sycená, aby byl moučník ještě nadýchanější podobně jako ty, do kterých se přidává pouhá neochucená sodovka.
Budete potřebovat:
3 vejce
300 g cukru
8 lžic oleje
1 sycená limonáda (300 ml)
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
poleva:
80 g másla
200 g cukru
3 lžíce rumu
3 lžíce kakaa
Postup:
1. Vejce utřeme s cukrem a olejem.
2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a limonádu.
3. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 180 stupních asi 30 minut.
4. Po upečení na ještě teplý moučník rozetřeme polevu, kterou připravíme tak, že máslo utřeme s cukrem, rumem a kakaem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.