Limonádová buchta s čokoládovou polevou

V dnešním Apetýtu potěšíme především milovníky čokolády. Ta v našem receptu nesmí chybět. Pokud chcete v kuchyni používat kvalitní čokoládu, vybírejte vždy tu, která má v sobě alespoň 70 % kakaa.

Hořká čokoláda je zdravější než čokolády mléčné. Pamatovat bychom ale měli na to, že co se kalorií týká, o žádnou dietu ani v jejím případě rozhodně nejde.

Potřebujete:

  • 400 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hořké čokolády na vaření
  • 100 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
  • 30 g másla
  • 330 ml perlivé vody
  • 3 vejce
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • 1 lžíci vanilkového extraktu

Postup:

  1. Troubu předehřejeme asi na 180 stupňů.
  2. V míse pak promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva.
  3. Poté přidáme vejce, olej, perlivou vodu a vanilkový extrakt. Vymícháme hladké těsto.
  4. Až je připravené, vylijeme ho na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi půl hodiny.
  5. Po upečení polijeme čokoládovou polevou. Připravíme si ji ve vodní lázni tak, že rozpustíme čokoládu a máslo.

Související

  • Kokosový ledňáček

    Apetýt přináší letní osvěžující recept! Tedy pokud si v létě rádi dáváte nanuky.

  • Nepečený makový cheesecake

    V Apetýtu pro vás vybíráme ze sladkých receptů. Dnes se zaměříme na nepečený cheesecake.

  • Šlehačková bublanina

    Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.