Kokosový ledňáček

Apetýt přináší letní osvěžující recept! Tedy pokud si v létě rádi dáváte nanuky.

Na těchto mražených pochoutkách si prý pochutnával už římský císař Nero. Byly ovšem spíše ovocného charakteru. Na nanuky či ledňáčky, jak je známe dnes, si lidstvo muselo ještě hodně dlouho počkat.

Potřebujete:

  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 2 banány
  • 1 lžičku medu
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • formičky na domácí nanuky (můžete koupit nebo využít kelímky od jogurtů)

Postup:

  1. Všechny ingredience rozmixujeme.
  2. Poté nalijeme směs do formiček a dáme na hodina a půl zmrazit.

Tip: Lze použít také jako základ zmrzlinového poháru s ovocem, šlehačkou a čokoládou.

Související

  • Šlehačková bublanina

    Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!

  • Jahodové nanuky s kefírem

    Když je hodně jahod, pouštíme se obvykle do koláčů, knedlíků a já i do výroby mnoha kilogramů džemů.

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.