Langoše ozvláštníte smetanou, koprem a slaninou. Zkuste i sladkou variantu podle Babských rad
Langoše jsou rychlá smažená dobrota, u které je základem kynuté těsto. Jeho výslednou chuť ovlivňuje i přidání kysaného mléka nebo jogurtu. Nejčastěji se podává osolený, potřený prolisovaným česnekem a posypaný sýrem.
Originálně ho můžete zkusit se zakysanou smetanou, do které přidáte kopr, a langoš před servírováním ještě posypete nadrobno nakrájenou vysmaženou anglickou slaninou.
Zkuste netradiční jablečné langoše, na které budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 2,5 dl mléka
- 150 g bílého jogurtu
- 150 g jablek
- 20 g droždí
- 20 g cukru
- špetka prášku do pečiva
Postup:
- Jablka nastrouháme najemno, vše smícháme a zalijeme vlažným mlékem.
- Těsto necháme kynout nejlépe přes noc v chladu lednice.
- Následně tvoříme langoše, které smažíme ve vrstvě horkého oleje a podáváme posypané cukrem a skořicí, případně potřené povidly.
Související
-
Lidem už nestačí smažák v bulce, baví je mezinárodní kuchyně, říká provozovatel letní restaurace
Ondřej Brunclík stojí za úspěšným kulturním a gastronomickým projektem v Lulči u Vyškova. Co nabízí místo, které je oblíbeným prázdninovým letoviskem?
-
Jogurtové langoše
Apetýt nabízí recept na jednoduché langoše, které si můžete připravit ve slané i sladké variantě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.