Bramborové taštičky s tvarohem a ovocem

Brambory k podzimu neodmyslitelně patří. Přinášíme proto recept na taštičky, při kterých brambory využijete. Inspirujte se!

Budete potřebovat následující ingredience.

na těsto:

  • 500 g uvařených brambor (oloupaných, vychladlých)
  • 150–200 g hrubé mouky (dle savosti brambor)
  • 1 vejce
  • špetku soli

na náplň:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1–2 lžíce cukru (dle chuti)
  • vanilkový cukr
  • citrónovou kůru
  • maliny, jahody, borůvky nebo švestky (čerstvé nebo mražené) 

na ozdobení:

  • rozpuštěné máslo
  • strouhaný perník, mák nebo opraženou strouhanku
  • moučkový cukr

Postup:

Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Těsto rozdělte na menší části, rozválejte na cca 3 mm silný plát a vykrajujte kolečka (např. pomocí skleničky).

Na každé kolečko dejte lžičku tvarohové náplně a pár kousků ovoce. Přeložte a pečlivě utěsněte okraje vidličkou. Vhoďte taštičky do vroucí osolené vody a vařte cca 5–7 minut (dokud nevyplavou a ještě asi minutu poté).

Po vyjmutí je potřete rozpuštěným máslem a posypte dle chuti (např. perníkem, mákem nebo sladkou strouhankou). Nakonec pocukrujte.

S příchutí taštiček si můžete pohrát, zkuste plnění povidly a skořicí – klasika s podzimní náladou. Nebo čokoládou a banánem, případně je po uvaření potřete máslem a krátce pečte v troubě s trochou smetany a skořicovým cukrem.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.