Kynutý švestkový koláč s drobenkou
Kynutý švestkový koláč s drobenkou, to je klasika, která nesmí v podzimních dnech chybět jako dobrota ke kávě nebo čaji.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 80 g cukru
- 80 g másla (rozpuštěného)
- špetku soli
na koláč:
- 800 g švestek
- 1 lžíci krupice (na posypání těsta)
na drobenku:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 60 g másla
Postup:
- Připravte si kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy mléka.
- Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek.
- Zadělejte těsto a nechte kynout 1 hodinu.
- Švestky vypeckujte a rozkrojte napůl.
- Těsto roztáhněte na plech (můžete lehce vymazat nebo použít pečicí papír), posypte krupicí.
- Poklaďte švestkami řezem nahoru.
- Připravte drobenku (rukama spojte máslo, mouku a cukr) a rovnoměrně posypte koláč.
- Pečte při 180 °C cca 35 minut dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka