Kynutý švestkový koláč s drobenkou
Kynutý švestkový koláč s drobenkou, to je klasika, která nesmí v podzimních dnech chybět jako dobrota ke kávě nebo čaji.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 80 g cukru
- 80 g másla (rozpuštěného)
- špetku soli
na koláč:
- 800 g švestek
- 1 lžíci krupice (na posypání těsta)
na drobenku:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 60 g másla
Postup:
- Připravte si kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy mléka.
- Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek.
- Zadělejte těsto a nechte kynout 1 hodinu.
- Švestky vypeckujte a rozkrojte napůl.
- Těsto roztáhněte na plech (můžete lehce vymazat nebo použít pečicí papír), posypte krupicí.
- Poklaďte švestkami řezem nahoru.
- Připravte drobenku (rukama spojte máslo, mouku a cukr) a rovnoměrně posypte koláč.
- Pečte při 180 °C cca 35 minut dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.