Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Kynutý švestkový koláč s drobenkou, to je klasika, která nesmí v podzimních dnech chybět jako dobrota ke kávě nebo čaji.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 1 vejce
  • 80 g cukru
  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • špetku soli

na koláč:

  • 800 g švestek
  • 1 lžíci krupice (na posypání těsta)

na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 60 g másla

Postup:

  1. Připravte si kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy mléka.
  2. Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek.
  3. Zadělejte těsto a nechte kynout 1 hodinu.
  4. Švestky vypeckujte a rozkrojte napůl.
  5. Těsto roztáhněte na plech (můžete lehce vymazat nebo použít pečicí papír), posypte krupicí.
  6. Poklaďte švestkami řezem nahoru.
  7. Připravte drobenku (rukama spojte máslo, mouku a cukr) a rovnoměrně posypte koláč.
  8. Pečte při 180 °C cca 35 minut dozlatova.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.