Kynuté švestkové knedlíky
Švestky budou hrát prim v dnešním receptu. Inspirujte se!
Budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 1 lžíci cukru
- špetku soli
- 1 lžíci rozpuštěného másla
- 12 švestek (na 12 knedlíků) a stejný počet kostek cukru
Na posypání:
- tvaroh (tvrdý, např. na strouhání)
- moučkový cukr
- máslo (rozpuštěné)
Postup:
V míse rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek (cca 10 minut). Přidejte mouku, vejce, sůl, máslo a zbytek mléka. Vypracujte hladké těsto a nechte kynout 45–60 minut. Mezitím vypeckujte švestky, ale nerozpojujte je úplně. Do každé vložte kostku cukru. Z těsta odkrajujte kousky, zabalte do nich švestky a tvořte knedlíky.
Vařte ve vroucí osolené vodě 8–10 minut. Polovinu doby vařte přikryté, pak odkryjte. Po vyjmutí knedlíky propíchněte vidličkou, aby zbytečně nevlhly. Podávejte posypané strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.