Kynuté švestkové knedlíky

Švestky budou hrát prim v dnešním receptu. Inspirujte se!

Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli
  • 1 lžíci rozpuštěného másla
  • 12 švestek (na 12 knedlíků) a stejný počet kostek cukru

Na posypání:

  • tvaroh (tvrdý, např. na strouhání)
  • moučkový cukr
  • máslo (rozpuštěné)

Postup:

V míse rozdrobte droždí, přidejte cukr a trochu vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek (cca 10 minut). Přidejte mouku, vejce, sůl, máslo a zbytek mléka. Vypracujte hladké těsto a nechte kynout 45–60 minut. Mezitím vypeckujte švestky, ale nerozpojujte je úplně. Do každé vložte kostku cukru. Z těsta odkrajujte kousky, zabalte do nich švestky a tvořte knedlíky.

Vařte ve vroucí osolené vodě 8–10 minut. Polovinu doby vařte přikryté, pak odkryjte. Po vyjmutí knedlíky propíchněte vidličkou, aby zbytečně nevlhly. Podávejte posypané strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.