Lidem už nestačí smažák v bulce, baví je mezinárodní kuchyně, říká provozovatel letní restaurace
Ondřej Brunclík stojí za úspěšným kulturním a gastronomickým projektem v Lulči u Vyškova. Co nabízí místo, které je oblíbeným prázdninovým letoviskem?
Svépomocí zrekonstruovaný objekt láká návštěvníky z Olomouce, Brna i Ostravy. Produkci koncertů a divadel si částečně organizují Ondřej Brunclík s Šárkou Mieglovou sami. Pod pódiem je písečná pláž, kde si hrají děti, u koncertu zase můžete v písku tancovat. Místo je bohatě ozdobeno světelnými řetězy a lampiony. „Areál je ucelený a pro rodiny s dětmi ideální. Tohle místo je unikátní v celé republice.“
Panelka v Lulči se nachází u zatopeného lomu Libuše. „Nechci nikoho hanit, ale koupalištní kuchyně u nás není moc kvalitní,“ říká Brunclík, který v Lulči vyrostl a teď mění tradiční koupalištní stravovací kulturu. „Chceme sem přenést kousek světa přes mezinárodní kuchyni – asijskou, mexickou. Ale máme tu i neřesti jako hranolky a párky v rohlíku.“
Provoz letní restaurace je časově náročný. „Pokud by to byl celoroční provoz, tak bychom se zbláznili už po jednom roce. Pracuje se tu i 18 hodin denně tím, že se k tomu přidružuje i kultura a není to jen restaurace.“ Přes zimu potom Ondřej a Šárka, která má starost kuchyň, odpočívají a nabírají síly.
Jaká je aktuální situace na české gastroscéně? „Doba covidová paradoxně vyprodukovala množství moderních podniků, které mají drive. Sny v těch lidech prostě nejdou zastavit. Česká gastro scéna zažívá převrat,“ myslí si Brunclík. „Nestačí smažáky v bulce, lidi baví mezinárodní kuchyně. Je to asi generační rozdíl. Starší lidi si potrpí na gulášek, ale proč ne. Pro mladší jsou v kurzu veganská nebo vegetariánská jídla.“
Jak poznáte dobře načepované pivo? Jaká je „gastronomická pecka“ Ondřeje Brunclíka? Poslechněte si v záznamu pořadu Apetýt s Jarkou Vykoupilovou.
Související
-
Gastro se vrátilo ke své podstatě – a tou je dobré jídlo, říká šéfkuchař Radek David
S Radkem Davidem jsme probrali, jak se mění koncept restaurací, v nichž působí, a kromě toho jsme se pokusili najít i nějaká pozitiva, která poslední rok gastru přinesl.
-
Vkusný „bordel“ na talíři fotce prospěje, radí gastro fotografka
Fotografka Lucie Lízlerová fotografuje jídlo. Je to těžká disciplína? Pokud má jídlo skutečně nalákat, tak určitě ano. Nejtěžší jsou podle ní polévky.
-
Lukáš Hejlík: Přátelskost brněnské gastro scény je neuvěřitelná. Brno 100 láká na kávu i dobré jídlo
Lukáš Hejlík objíždí republiku a ve svém projektu Gastromapa představuje a mapuje podniky, do kterých se můžete s důvěrou vydat na jídlo, na kávu nebo na pivo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.