Přátelskost brněnské gastro scény je neuvěřitelná, prohlašuje Lukáš Hejlík. Jeho průvodce láká do stovky podniků
Několik let objíždí herec Lukáš Hejlík republiku a ve svém projektu Gastromapa představuje a mapuje podniky, do kterých se můžete s důvěrou vydat na jídlo, na kávu nebo na pivo. Po publikacích 365 a 555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka se tentokrát zaměřil pouze na Brno. A vydal knížku Brno 100.
Do brněnského průvodce zahrnul sto podniků. „I se všemi pobočkami je jich tam vlastně 123. Vybíral jsem nakonec ze 180 adres, některé skončily pod čarou,“ počítá Hejlík. „Chtěl jsem, aby to nebylo jednogenerační, aby to byly zároveň reprezentativní podniky, když sem člověk přijede třeba z Prahy, ale i odkudkoliv z republiky.“
V čem je gastro scéna v Brně výjimečná? „Přátelskost místní gastro scény je neuvěřitelná. Provozovatelé totiž chodí i do ostatních podniků. Já jsem všechny nechal třemi slovy definovat, co pro ně znamená Brno. Právě ta přátelskost a komunita se objevovala na prvním místě.“
A pro koho je průvodce určený? „Samozřejmě jsem chtěl, aby ho Brňané měli a používali. Že je knížka na spoustě míst ve městě vyprodaná, to mě těší. Bylo by mi potěšením, kdyby takoví ti zarytí Pražené, kteří ale jezdí i dost na výlety, ale pořád nenašli důvod, proč se podívat do Brna, tak aby sem přijeli,“ přeje si Hejlík, který s Gastromapou i Listováním dokazuje, jak je naše země pěkná a pestrá.
Jak vnímá stará gastro scéna hvězdné gastro mladých? Co mu v Brně chybí? A existují jídla, která nejí? Poslechněte si rozhovor Lucie Hostačné s Lukášem Hejlíkem.
Související
-
Lidem už nestačí smažák v bulce, baví je mezinárodní kuchyně, říká provozovatel letní restaurace
Ondřej Brunclík stojí za úspěšným kulturním a gastronomickým projektem v Lulči u Vyškova. Co nabízí místo, které je oblíbeným prázdninovým letoviskem?
-
Když se mi někde nelíbí, tak o tom prostě nenapíšu, přibližuje svou Gastromapu Lukáš Hejlík
Žije svou Gastromapou a také projektem Listování. V pořadu Až na dřeň Lukáš Hejlík mimo jiné prozradil, jak se dá udělat dokonalé espresso z knihy.
-
Od instantní kávy, přes turka až k té výběrové. Káva lidi spojuje, myslí si pražič Pavel Haninec
„Díky studiu na univerzitě jsme se podívali do Nikaragui, navštívili Zambii i Vietnam. Společným jmenovatelem těchto krajin je, že se tam pěstuje káva. A tam to začalo!“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.