Přátelskost brněnské gastro scény je neuvěřitelná, prohlašuje Lukáš Hejlík. Jeho průvodce láká do stovky podniků

28. červenec 2022

Několik let objíždí herec Lukáš Hejlík republiku a ve svém projektu Gastromapa představuje a mapuje podniky, do kterých se můžete s důvěrou vydat na jídlo, na kávu nebo na pivo. Po publikacích 365 a 555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka se tentokrát zaměřil pouze na Brno. A vydal knížku Brno 100.

Do brněnského průvodce zahrnul sto podniků. „I se všemi pobočkami je jich tam vlastně 123. Vybíral jsem nakonec ze 180 adres, některé skončily pod čarou,“ počítá Hejlík. „Chtěl jsem, aby to nebylo jednogenerační, aby to byly zároveň reprezentativní podniky, když sem člověk přijede třeba z Prahy, ale i odkudkoliv z republiky.“

V čem je gastro scéna v Brně výjimečná? „Přátelskost místní gastro scény je neuvěřitelná. Provozovatelé totiž chodí i do ostatních podniků. Já jsem všechny nechal třemi slovy definovat, co pro ně znamená Brno. Právě ta přátelskost a komunita se objevovala na prvním místě.“

A pro koho je průvodce určený? „Samozřejmě jsem chtěl, aby ho Brňané měli a používali. Že je knížka na spoustě míst ve městě vyprodaná, to mě těší. Bylo by mi potěšením, kdyby takoví ti zarytí Pražené, kteří ale jezdí i dost na výlety, ale pořád nenašli důvod, proč se podívat do Brna, tak aby sem přijeli,“ přeje si Hejlík, který s Gastromapou i Listováním dokazuje, jak je naše země pěkná a pestrá.

Jak vnímá stará gastro scéna hvězdné gastro mladých? Co mu v Brně chybí? A existují jídla, která nejí? Poslechněte si rozhovor Lucie Hostačné s Lukášem Hejlíkem.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související