Kuřecí roláda

Opravdová specialita cvrčovického učiliště. Začínající kuchaři se na ni učí vykosťovat kuře, připravit nádivku a pak roládu zkompletovat, aby ji zákazník mohl jen upéct. O tuto roládu je ve škole velký zájem, její příprava se zdá velice náročná, ale téměř všichni žáci ji na konci studia dokáží samostatně připravit. Takže se nebojte - určitě ji zvládnete i vy. Doporučujeme ji jako slavnostní velikonoční chod.

Budete potřebovat:

1 kuře (o váze cca 1350-1500 g)
1 větší cibule
½ plechovky sterilovaného hrášku
1 malá plechovka sterilovaných žampionů
40 g šunkového salámu
1 kapie
4 vejce
sůl, pepř
40 g anglické slaniny


Celý týden vaříme s Odborným učilištěm Cvrčovice, kde vychovávají i budoucí cukráře a kuchaře. Důraz přitom kladou právě na tradiční pokrmy a nejen o recepty na jejich přípravu se s vámi celý týden dělí v Apetýtu. Jsou jako dělané třeba i pro sváteční velikonoční tabuli.

Postup:

1. Kuře vykostíme tak, že ho rozřízneme na hřbetu, odřízneme od kostry, konce křídel odsekneme, stehna a křídla vykostíme a rozřízneme tak, aby vznikl plát masa.

2. Na prsou, kde je nejvíce masa, si pomůžeme nožem a prsa řezem rozložíme do stran rolády.

3. Plát masa osolíme, naklepeme, poklademe plátky anglické slaniny a potřeme následující směsí: cibulku osmahneme dorůžova, přidáme salám, hrášek, nasekané žampiony, nadrobno nasekanou kapii a rozkvedlaná, osolená a opepřená vejce.

4. Mícháme do polotuha.

5. Roládu pevně svineme, omotáme nití, posypeme grilovacím kořením nebo kořením na kuře a pečeme na másle.

6. Podáváme s bramborem, nebo rýží.

autoři: Zuzana Plíšková , Odborné učiliště Cvrčovice