Kuře na těstovinách s jablky a mandlemi (oblíbené jídlo Vlasty Buriana)
Vlasta Burian byl velký milovník dobrého jídla. Možná pro svoji vášeň k jídlu (zvláště těstoviny miloval) si v době své největší slávy najal jako svého soukromého kuchaře naši tehdejší největší gastronomickou hvězdu, pana kuchaře Jaromíra Trejbala. Pro srovnání: je to jako kdybyste si dnes najali pro domácí vaření například Zdenka Polreicha. Pan Trejbal pracoval u Burianových 8 let a za tu dobu uvařil řadu specialit pro mlsný jazyk filmové hvězdy. Zkuste ochutnat jedno z nejoblíbenějších jídel Vlasty Buriana. Je jednoduché, přitom na talíři efektní a velmi chutné.
Budete potřebovat:
500 g širokých nudlí
800 g kuřecích prsíček (cca 8 plátků)
2 papriky
1 cibule
2 stroužky česneku
2 rajčata
2 jablka
50 g másla
plátky mandlí
sůl, pepř
Postup:
1. Paprikové lusky očistíme a nakrájíme je na kostičky.
2. Cibulku nakrájíme najemno, česnek na plátky a společně zpěníme na polovině dávky másla.
Celý týden vaříme v Apetýtu podle receptů, které pro vás připravil šéfkuchař hotelu Slavia v Brně Petr Kronika. Pět neotřelých jídel s příběhem, která mají kořeny v kuchyni našich předků.
3. Přidáme papriku, opepříme a směs krátce opékáme.
4. Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme (ale neproplachujeme), potom vložíme do pánve, vmícháme nadrobno nakrájená čerstvá rajčata a řádně promícháme.
5. Přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dojít.
6. Na druhé pánvi opečeme na zbytku másla z obou stran kuřecí prsa, osolíme a mírně opepříme.
7. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm.
8. Opečeme je na tuku, na kterém se peklo maso.
9. K jablkům před koncem opékání přidáme plátky mandlí a nechte zpěnit.
10. Na talíř dáme vždy porci těstovin, nahoru položíme opečená prsíčka a ozdobíme jablky s mandlemi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.