Krevety se zeleninou

V úterních apetýtových receptech s námi můžete zavítat do kuchyně sportovců. Dnes se vydáváme do kuchyně brněnského házenkáře a trenéra Michala Dostalíka. A stejně jako minule si pochutnáme na krevetách, jen tedy na trochu jiný způsob. 

Budete potřebovat:

  • krevety
  • rýžový olej
  • červenou papriku
  • mrkev
  • žampiony
  • sojové klíčky
  • bambusové výhonky
  • fazolové lusky
  • červené thajské kari (hodně pálivé, tedy dát jen trošku)
  • rybí omáčka
  • sůl 
  • pepř

Postup:

  1. Rozpálíme pánev, přidáme olej, do kterého dáme trošku červeného thajského kari, a orestujeme krátce (asi minutu) krevety.
  2. Poté dáme krevety bokem.
  3. Na oleji, na kterém jsme krevety restovali, pak připravíme všechnu zeleninu.
  4. Nakonec zalijeme směs na pánvi kokosovým mlékem.
  5. Chvíli dusíme a pak dochutíme solí, pepřem, rybí omáčkou a případně dalšími ingrediencemi podle vlastní chuti.
  6. Podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi, které zalijeme omáčkou, a až nakonec dáváme krevety.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.