Krémová rajčatová polévka

Středeční Apetýt nabízí recept na chutnou krémovou rajčatovou polévku. Jak na ni?

Budete potřebovat:

  • 5 ks rajčat
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ličku krupicového cukru
  • 1 lžíci rajčatového pyré
  • hrst bazalky
  • ½ litru vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • nastrouhaný parmazán

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olej.
  2. Vsypeme nakrájenou cibuli a mrkev.
  3. Osmahneme a následně po zesklovatění cibule přidáme lisovaný česnek a smažíme asi minutu.
  4. Poté přidáme nakrájená rajčata, cukr, pyré, bazalku a vývar.
  5. Osolíme, opepříme.
  6. Vaříme asi hodinu a poté polévku rozmixujeme a na mírném ohni přilijeme smetanu.
  7. Podáváme například s drobnými těstovinami, hrstkou mozzarely a trochou strouhaného parmazánu. 

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.