Krémová rajčatová polévka
Středeční Apetýt nabízí recept na chutnou krémovou rajčatovou polévku. Jak na ni?
Budete potřebovat:
- 5 ks rajčat
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 ličku krupicového cukru
- 1 lžíci rajčatového pyré
- hrst bazalky
- ½ litru vývaru
- 200 ml smetany
- sůl
- pepř
- nastrouhaný parmazán
Postup:
- V hrnci rozehřejeme olej.
- Vsypeme nakrájenou cibuli a mrkev.
- Osmahneme a následně po zesklovatění cibule přidáme lisovaný česnek a smažíme asi minutu.
- Poté přidáme nakrájená rajčata, cukr, pyré, bazalku a vývar.
- Osolíme, opepříme.
- Vaříme asi hodinu a poté polévku rozmixujeme a na mírném ohni přilijeme smetanu.
- Podáváme například s drobnými těstovinami, hrstkou mozzarely a trochou strouhaného parmazánu.
Související
-
Krémová květáková polévka
Jsou tu další historické recepty z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.