Krémová květáková polévka

V dnešním Apetýtu vám nabízíme recept na květákovou polévku.

Budete potřebovat:

  • 30 g másla
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 na kostičky nařezaná brambora
  • 1 květák natrhaný na růžičky
  • 1 ks bobkového listu
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 l horký a silný zeleninový vývar
  • 100 ml smetany
  • sůl dle chuti

Postup:

  1. V kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo, přidáme cibuli, jakmile změkne přidáme bramboru.
  2. Asi po minutě vložíme květák a přidáme bobkový list a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
  3. Dusíme s pokličkou asi 5 minut.
  4. Poté přidáme vývar a vaříme vše asi 20 minut, dokud květák nezměkne.
  5. Vyděláme bobkový list, směs rozmixujeme na krém a přidáme smetanu a dochutíme solí, chvilku povaříme.
  6. Na talíři můžeme dozdobit muškátovým oříškem či bobkovým listem.