Krémová květáková polévka
Jsou tu další historické recepty z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935. Ani tentokrát vás neochudíme o jednu dobovou radu ke stolování, konkrétně k čaji o páté.
V kuchařce se píše: „Čaj se pije obyčejně vestoje, ale aby se vyhovělo těm, kteří rádi sedí, připraví se pro ně několik menších stolků a na nich květiny. Hostitel vítá hosty a hostitelka každého mile vítá a obsluhuje.”
Tolik historická rada a teď už historický recept. Dnes pro vás máme recept na krémovou květákovou polévku.
Budete potřebovat:
- kousek cibule
- celer
- mrkev
- petržel
- rajče
- 6 dkg másla
- 6 dkg mouky
- 1 květák
- 1 dkg nastrouhaného parmezánu
- zelenou petrželku
- 125 ml smetany
- 1 žloutek
Postup:
- Cibuli, celer, mrkev, petržel a rajče nakrájíme na větší kousky a osmahneme na másle, osolíme a zalijeme vodou a povaříme.
- Z mouky a másla uděláme světlou jíšku a zalijeme ji vývarem ze zeleniny.
- Povaříme a přecedíme.
- Do této polévky pak přidáme doměkka uvařený a prolisovaný květák, nastrouhaný parmezán a trochu zelené petrželky.
- Na závěr přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek.
- Do polévky můžeme při servírování také přidat osmahnutý hrášek.
Související
-
Křehké koláčky
I ve svátečním čase nahlížíme v pátečním Apetýtu do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
-
Jak se vařilo v roce 1935. Upečte si křehký jablkový závin
Jsou tu páteční apetýtové recepty a s nimi také nahlédnutí do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
-
Pomerančový likér
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.