Křehké sádlové cukroví

Tímto receptem můžete rozšířit svůj vánoční repertoár. Jeho výhodou je, že nepotřebujete těsto rozvalovat ani vykrajovat. Prostě tvoříte kuličky.

Budete potřebovat:

150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g změklého kvalitního sádla
3 lžíce kakaa

Postup:

1. Všechny suroviny smícháme a vzniklé těsto necháme zabalené odležet v lednici.

2. Poté z něj tvoříme menší kuličky a do každé z nich uděláme prstem (nebo třeba koncem vařečky) důlek.

3. Z těsta tvoříme malé kuličky, do kterých prstem uděláme důlek.

4. Klademe s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.

5. Pečeme při 130 °C asi 10 - 15 minut.

6. Z plechu sundaváme opatrně až po mírném vychladnutí a zdobíme dle fantazie - do důlku můžeme dát zavařeninu, nebo ozdobit polevou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.