Kořeněná dýňová semínka

Doporučujeme použít semínka z olejové dýně - nemusíme je po upražení loupat. Obsahují řadu cenných látek. Například zinek, který chrání náš imunitní systém, draslík a měď. Je také zdrojem nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol a vysoký krevní tlak.

Budeme potřebovat:
miska semínek
dvě misky vody
sůl
po půl lžičce sušeného česneku, mletého kmínu, kari koření
olej

Postup:
1. Z dýně vydlabeme měkkou dužninu a semínka oddělíme od vláken.

Dýně, semínka (ilustrační foto)

2. Povaříme v osolené vodě s trochou oleje asi 10 minut na mírném plameni, scedíme a osušíme. V misce promícháme s trochou oleje, solí a kořením.

3. Přesypeme na pečicí papír tak, aby se semínka nepřekrývala a pečeme při velmi mírné teplotě (cca 130 stupňů) asi 45 minut, občas během pečením promícháme.

4. Semínka takto můžeme připravit i na sladko, místo uvedeného koření dáme skořici a vanilkový cukr.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.