Kořeněná dýňová semínka
Doporučujeme použít semínka z olejové dýně - nemusíme je po upražení loupat. Obsahují řadu cenných látek. Například zinek, který chrání náš imunitní systém, draslík a měď. Je také zdrojem nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol a vysoký krevní tlak.
Budeme potřebovat:
miska semínek
dvě misky vody
sůl
po půl lžičce sušeného česneku, mletého kmínu, kari koření
olej
Postup:
1. Z dýně vydlabeme měkkou dužninu a semínka oddělíme od vláken.
2. Povaříme v osolené vodě s trochou oleje asi 10 minut na mírném plameni, scedíme a osušíme. V misce promícháme s trochou oleje, solí a kořením.
3. Přesypeme na pečicí papír tak, aby se semínka nepřekrývala a pečeme při velmi mírné teplotě (cca 130 stupňů) asi 45 minut, občas během pečením promícháme.
4. Semínka takto můžeme připravit i na sladko, místo uvedeného koření dáme skořici a vanilkový cukr.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.