Koprová omáčka s vejcem a novým bramborem

Jak vaří manželé? To je otázka prázdninových pondělků v Apetýtu. Za receptem se opět vydáváme do kuchyně Josefa a Stanislavy Senohrábkových.

Na Koprovku podle manželů Senohrábkových potřebujeme:

  • 1–2 polévkové lžíce másla
  • 2–3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 25 ml 12% smetany na vaření
  • sůl
  • 2–4 polévkové lžíce octa 
  • 2–3 polévkové lžíce cukru krupice
  • vejce
  • nové brambory
  • kopr
  • menší cibuli

Postup:

  1. Uvaříme vejce a nové brambory.
  2. Oloupeme si malou cibuli a nakrájíme jí hodně najemno.
  3. V kastrolu rozpustíme máslo a přidáme cibulku.
  4. Do menšího kastrolku dáme ocet a cukr, povaříme.
  5. Očistíme a nasekáme kopr.
  6. Jakmile začne ocet s cukrem vařit, dáme do něj nasekaný kopr, vaříme asi 2–3 minuty.
  7. Mezitím nám zesklovatěla cibulka, nesmí zhnědnout, zasypeme ji tedy moukou a připravíme světlou jíšku.
  8. Zalijeme mlékem s pokojovou teplotou a povaříme.
  9. Připravený ocet s cukrem a koprem nalijeme do omáčky, promícháme.
  10. Stále omáčku vaříme, přidáme smetanu.
  11. Dochutíme solí, případně cukrem a octem.
  12. Podáváme s vejcem a novým bramborem.
zdroj: Josef a Stanislava Senohrábkovi

Související

  • Cuketa s mozzarellou

    Další díl z apetýtového seriálu Jak vaří manželé.

  • Trhací česnekový chléb

    Jak vaří manželé? To nás zajímá v prázdninovém čase v pondělních apetýtových receptech. Konkrétně opět míříme do kuchyně manželů Josefa a Stanislavy Senohrábkových.

  • Zelný salát s pomerančem

    V pondělních apetýtových receptech vás nově zveme do kuchyně Josefa a Stanislavy Senohrábkových. Příští rok oslaví společných 40 let manželství.