Každý lidský osud je zajímavý a jedinečný. Unikátní vzpomínky pamětníků zachycují Moravské příběhy

26. květen 2023

Minulé století přineslo dvě světové války a další událostí, které ovlivnily životy obyčejných lidí. Všichni z nich ale svými činy zároveň přispěli menší či větší měrou k tomu, kam dění směřovalo. Nejinak tomu bylo také na Moravě.

Všechny epizody

Strhující vyprávění zdánlivě nenápadných žen a mužů systematicky zaznamenává organizace Paměť národa, redakce dokumentaristů působících na jižní Moravě. Díky nim vzniká jedinečný archiv vzpomínek pamětníků, ze kterého čerpáme i pro vysílání Českého rozhlasu.

Přinášíme vyprávění lidí, kteří mají ještě v živé paměti strastiplná válečná léta, nástup totalitního režimu i uvolněné 60. roky v Československu. Mezi pamětníky jsou nejen ti, kteří se aktivně zapojili do protifašistického nebo později protikomunistického odboje. Nabízíme i výpovědi lidí, kteří se životu v totalitě ochotně či pod nátlakem přizpůsobili.

Moravské příběhy můžete poslouchat ve vysílání Českého rozhlasu Brno každý pátek v 17:30 v pořadu Den na Moravě. Rubriku připravuje Hana Ondryášová a tým spoluautorů z organizace Paměť národa.

Spustit audio

Související