Brněnská vlna zní i z hradu Špilberku. Další výstava připomíná sté výročí rozhlasového vysílání

16. květen 2024

Na brněnském Špilberku začala další z výstav věnovaných sto letům rozhlasového vysílání na Moravě. Stalo se tak stylově živě vysílanou vernisáží. Poslechněte si záznam!

Na historickém jižním bastionu i v části přilehlého křídla hradu najdou návštěvníci do 20. října 2024 nejen fakta, ale také unikátní nahrávky z historie a současnosti brněnské rozhlasové tvorby.

Podrobnosti přiblížili zástupci Muzea města Brna i brněnského rozhlasového studia Borku Kapitančikovi přímo ve vysílání, které doplnila hudba spojená s brněnským rozhlasem včetně jedné z prvních hudebních nahrávek Karla Gotta a dalších melodií. „Jedinečné zvuky najdou návštěvníci i v interaktivní části expozice,“ prozradila kurátorka výstavy Anežka Špinlerová.

Nenápadnou součástí výstavy je například přehled stovek pořadů, které v Brně vznikly, návštěvníci si však vyzkoušejí i takzvané ruchařské rekvizity a mohou si s jejich pomocí nahrát a do telefonu poslat zvuk. Muzeum ve výstavě chystá i speciální prohlídky pro děti, seniory i pro nevidomé.

Čtěte také

Výstava nazvaná Na brněnské vlně je jednou ze tří podobných, které výročí provázejí. Další běží ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti a 22. května otevře svoji část také Technické muzeum v Brně, kde bude k vidění i slavný brněnský znělkostroj. K samotnému stému výročí zahájení pravidelného vysílání z Brna 1. září zpřístupní Český rozhlas Brno expozici s pracovním názvem 100 pokladů brněnského rozhlasu. Přístupná bude v trezorové místnosti budovy někdejší České banky Union, která je nyní sídlem brněnského rozhlasu.

Spustit audio

Související