Turistický pochod k rozhlasové stovce: za překvapením netřeba jít sto kilometrů, stačila „sedmička“

Tradiční trasa nesoucí název Českého rozhlasu Brno letos na Pochodu za krásami okolí Nedvědice přinesla výhledy i překvapení verneovského stylu. Poslechněte si záznam!

V sobotu 27. dubna se konal 51. ročník pochodu, který ukázal kouzla krajiny kolem hradu Pernštejna. A stejně jako v minulých letech byla jeho součástí trasa nesoucí název Českého rozhlasu Brno, který letos slaví sto let od zahájení rozhlasového vysílání na Moravě. „Odolali jsme návrhům, aby měřila sto kilometrů. Naopak, bude snadno zdolatelná pro všechny,“ láká vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Julie Kalodová.

Borek Kapitančik a Miloš Šenkýř v Černvíru při vysílání z pochodu

Trasa vedla z Nedvědice do sousední obce Černvír, kde turisté poznali známý dřevěný krytý most, který je se svými více než třemi sty lety nejstarším dochovaným svého druhu na Moravě, stejně jako kostel, kde je původní vybavení z chrámu stojícího na ostrůvku uprostřed střední novomlýnské nádrže.

Čtěte také

Vysílání ve stylu verneovek a trošku i kaskadérů

Obratový bod byl však jinde – v tamním Fantasy muzeu. Výtvarník Tomáš Krištof je současně divadelní a filmový kaskadér, ale i milovník sci-fi a fantasy tématiky. A tak podkroví svého domu i další místa zaplnil roztodivnými výtvory, z nichž část jako by vypadla z verneovek. A další zase připomínají nelehkou kaskadérskou profesi. Své ruce k dílu přikládají i další členové jeho rodiny.

Muzeum se díky pochodu otevřelo v letošní předpremiéře. A tak odtud mohl Borek Kapitančik odvysílat speciál odpoledního Vesele i vážně o víkendu. K jeho mikrofonu dorazili turisté, které lidé znají z rozhlasového vysílání a další hosté.

Pochod za krásami okolí Nedvědice

Koná se v sobotu 27. dubna 2024, a to za každého počasí. Připraveny jsou trasy na 7, 12, 16, 21, 26 a 50 kilometrů. Sedmikilometrová trasa Českého rozhlasu Brno vede z Nedvědice pod Mansberk (výhledy na Pernštejn), přes Samoty směr Černvír (dřevěný most a Fantasy muzeum) a zpět do Nedvědice.

Český rozhlas Brno je tradičně zapojený do nedvědického pochodu nejen trasou, ale i živým vysíláním přibližujícím tento kouzelný kraj. Například loni vysílal z Galerie z ruky v Křížovicích, předloni z opravovaného „mramorového“ kostela v Doubravníku a o rok dříve z pernštejnské vyhlídky Maria Laube.

Spustit audio

Související