Vyšlápněte si s Českým rozhlasem Brno za Pernštejny. A vyzkoušejte si, co víte o místě jejich rodové hrobky

21. duben 2022

V sobotu 23. dubna můžete opět vyrazit na trasu Českého rozhlasu Brno, tradiční součást pochodu Za krásami okolí Nedvědice. Má i výjimečný cíl. Pro ty, kdo výlet nestihnou, máme speciální vysílání nebo tematický kvíz.

Trasa Českého rozhlasu Brno nebude tentokrát měřit obvyklých 7 kilometrů, ale o jeden více. Vede totiž z Nedvědice k „mramorovému“ kostelu Povýšení sv. Kříže v Doubravníku. Gotická stavba podstupuje výjimečnou opravu za desítky milionů korun.

A speciálně pro ty, kteří tam v sobotu od 10 do 16 hodin dorazí, připravili místní malé seznámení s pracemi. Lidé uvidí kostel v podobě, jakou neměly šance celé generace lidí – a další ji hned tak mít nebudou. „Mění se každým dnem. A jsme za to rádi,“ říká doubravnická starostka Barbora Šenkyříková (KDU-ČSL), která na opravy dohlíží i jako zástupkyně místního farního společenstva.

V pořadí 49. ročník pochodu Za krásami okolí Nedvědice se koná v sobotu 23. dubna. Podrobnosti najdete na webu. Začátek je v nedvědické sokolovně v čase od 6:00 do 12:30 a pro desetikilometrovou trasu u nádraží v Rožné od 8:00 do 10:30. Připravené jsou trasy na 50, 46, 40, 25, 15, 13, 10 a 8 kilometrů. Jejich popisy obdrží zájemci na startu. Trasa Českého rozhlasu Brno měří 8 kilometrů a vede z Nedvědice přes vyhlídková místa do Doubravníku. Absolvují ji i ti, kdo se vydají na třináctikilometrový výlet.

Kostel má obnovené obě věže, ale mění se i uvnitř. Včetně restaurování novogotické hrobky s ostatky členů rodu Mitrovských, uložených v jedinečných sarkofázích. Historická hrobka rodu Pernštejnů pod podlahou chrámu byla vypleněná, takže vidět lze jen vstupní kameny v podlaze a náhrobní kameny na zdech.

Vysílání zazní přímo z Doubravníku

Nezapomeneme ani na ty, kteří zůstanou doma u přijímačů. V sobotu 23. dubna od 14. do 16. hodiny odvysíláme přímo z areálu kostela speciál pořadu Vesel i Vážně o Víkendu s Borkem Kapitančikem a Jiřím Kokmotosem. U mikrofonu s nimi zasednou lidé, kteří mají co říci k opravám kostela, ale také třeba zástupci Klubu českých turistů.

Turista a malíř Stanislav Bělík

„Trošku navážeme na loňské vysílání. To jsme se ozvali také z tohoto pochodu, z vyhlídky Maria Laube, odkud jsme měli výjimečný pohled na obnovované pernštejnské zahrady. Do Doubravníku se už moc těším,“ dodává Borek Kapitančik.

Z Nedvědice k mikrofonu dorazí turista Petr Vejrosta, přijde i krajská předsedkyně klubu Hana Slabáková a pokud vše klapne, pozdraví nás i nejstarší turista v tuzemsku. Tím je doubravnický malíř Stanislav Bělík, kterému je 102 let. A k tomu také ti rozhlasáci, kteří se vydají na trasu.

Do vandrovních knížek další samolepka

Připravená je i řada dalších zajímavostí. Ve vysílání, ale i na místě. Už tradičně nabídneme příchozím samolepky s logem rozhlasu. Víme o lidech, kteří ve svých „vandrovních knížkách“ mají vylepenou celou jejich sérii. A samozřejmě pro všechny, kdo se k pochodu řádně zaregistrují, bude připraven i speciální diplom.

A pro ty, kteří mají zájem, máme už teď malý kvíz o Doubravníku a jeho kostelu. Zjistíte, že tenhle městys stojí za to navštívit, že i některé detaily mají zajímavé souvislosti.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka