Jedinečná kniha: Petr Vejrosta sepsal svých 111 rozhlasových výletů

Na svatého Jiří, tedy 24. dubna, bude mít premiéru kniha úzce spojená s Českým rozhlasem Brno. Velká část jejího obsahu zazněla na rozhlasových vlnách a nově má i písemnou podobu.

Nepopisuje žádné místo, které by osobně nenavštívil. Předseda Klubu českých turistů Nedvědice (a letošní sedmdesátník) Petr Vejrosta je turista tělem i duší. Ostatně, je to padesát let, co v Nedvědici turistický spolek obnovoval.

A teď ze stovek námětů pro výlety, které v uplynulých letech přinesl do vysílání Českého rozhlasu Brno, vybral celkem 111. Doplnil je fotografiemi a sestavil z nich knihu.

Profesí je učitel a stále v nedvědické škole pomáhá, takže si pečlivě schovával i všechny podklady. „Chtěl jsem, aby to bylo autentické, takže jsou tam i informace z doby vysílání,“ svěřil se. Každý z výletů je i pozvánkou na malý zážitek či netradiční vzpomínkou.

Někteří turisté spávají „do Vejrosty“

Když se zmínil, že knihu sestavuje, dozvěděl se ze svého okolí řadu zajímavých věcí. Třeba to, že nedělní čas krátce před osmou hodinou, kdy občas vstupuje do vysílání, se stal pro některé rodiny obdobou časového znamení. „Prostě říkají, že v neděli spí do Vejrosty,“ svěřil se s informací ze sousedního Doubravníku.

Kniha však na téměř 130 stranách přináší náměty a fotografie nejen z Nedvědice a okolí, ale i z dalších míst Moravy (ale i Slezska a Čech), kam Petr Vejrosta často i s dalšími nedvědickými turisty vyrazil. A odkud se ozval do vysílání. Připomíná také zajímavosti, jako je třeba přečíslování železničních tratí a další postřehy.

I s cílem pro výlety si lze hrát, třeba vesele i vážně

Petr Vejrosta si navíc s výlety a jejich cíli tak trošku hraje. „V knize to tak podrobně není, ale nedávno do pořadu Vysíláme vesele i vážně vybíral obce s veselými i vážnými názvy. Teď zase v odpoledním vysílání míří na místa, která známe z rozhlasového hlášení teplot, protože jsou tam meteorologické stanice,“ dodává moderátor Českého rozhlasu Brno Borek Kapitančik.

Hrad Pernštejn vybrali lidé v anketě za nejpohádkovější z tuzemských hradů. Na tomto snímku je patrné šikmé schodiště, které zavede návštěvníky do zahrad.

Jeho tvář se společně s portrétem kolegyně Lucie Hostačné objevila i na titulní straně knihy. Právě oni jsou Petru Vejrostovi nejčastějšími partnery při vysílání. Lucie Hostačná dodává i zajímavost o autorovi. „V knize je pár veršů, ale snad nic nepokazím, když řeknu, že i Petr Vejrosta sám píše poezii. Několik veršů od něj mám,“ svěřila se.

Kniha zůstane spojená hlavně s Nedvědicí a okolím

Knihu nazvanou „111 výletů pro Český rozhlas Brno“ vydal nedvědický klub turistů a výjimečná je i v tom, že ji nebude posílat do běžných knihkupectví. Získat ji lze prostřednictvím turistického informačního centra při radnici v Nedvědici. V případě, že by byl náklad rozebraný, jsou turisté připraveni zájemce evidovat a zajistit dotisk. A samozřejmě se kniha objeví i jako cena v soutěžích Českého rozhlasu Brno.

Kniha, speciální vysílání a pochod-nepochod

Kniha Petra Vejrosty „111 výletů pro Český rozhlas Brno“ bude mít oficiální premiéru 24. dubna. Je to termín 48. ročníku Pochodu za krásami okolí Nedvědice. Ten se letos po konzultaci s hygieniky koná v omezeném rozsahu, mimo jiné bez společného setkání v nedvědické sokolovně. Instrukce a popis tras lze najít zde. Český rozhlas Brno je s pochodem tradičně spojen a jeho jméno nese i jedna z tras.

Na 24. dubna se chystá i speciální turistické vydání pořadu Vesele i Vážně o Víkendu s Borkem Kapitančikem. Od 14. do 16. hodiny přinese podrobnosti o knize i zajímavé hosty. Vysílat budeme kvůli koronavirovým opatřením ze zatím utajeného místa v okolí Nedvědice, které představíme až na konec vysílání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.