Petru Vejrostovi už 111 rozhlasových výletů nestačilo, přidal dalších 141 a jeden navíc

12. prosinec 2022

Řečí čísel už jako turista více než dvakrát obešel po rovníku zeměkouli. Teď Petr Vejrosta dal knižní podobu dalším výletům, které v uplynulých letech představil ve vysílání Českého rozhlasu Brno.

„Další psát nebudu,“ říkal Petr Vejrosta, když 24. dubna 2021 v živém vysílání z malebné vyhlídky Maria Laube poblíž hradu Pernštejna uváděl svou knihu 111 výletů pro Český rozhlas Brno. Netrvalo to ani rok a půl a na světě je její volné pokračování.

Čtěte také

„Bylo mi líto nevyužít ty další cesty a momenty z nich,“ přiznává nadšený turista, který už má v nohách jen při výletech osmdesát tisíc kilometrů. Loni oslavil sedmdesátiny a cestuje stále. Ať už sám, s kolegy z nedvědického Klubu českých turistů – nebo s přítelkyní Ivou a jejím synem.

Tentokrát kniha dostala název Ještě jednou výlety aneb 141+1 výlet pro Český rozhlas Brno. Ten jeden prémiový je delší putování, kterým spojil místa spojená s atentátem na R. Heydricha v době 80. výročí události.

Premiéra knihy v šalině

Slavnostní uvedení knihy „Ještě jednou výlety aneb 141+1 výlet pro Český rozhlas Brno“ se uskuteční ve vysílání brněnského rozhlasu z tramvaje na náměstí Svobody 17. prosince 2022 od 14 hodin. Dorazí nejen další turisté, jejichž zážitky zní pravidelně z brněnského rozhlasového vysílání, ale také brněnští rozhlasáci. O zábavu bude tedy postarané.

Některé věci se při tvorbě měnily pod rukama. „Smutné bylo, když ve chvíli, kdy šla do tiskárny, nás ve věku nedožitých 103 let opustil Stanislav Bělík, znamenitý turista a malíř z Doubravníka,“ vzpomíná autor. I jméno Stanislava Bělíka v knize několikrát zní.

Všechny výlety byly ve vysílání

V knize není žádný námět, který by skutečně nezazněl ve vysílání Českého rozhlasu Brno. Ale pozor, nuda takové ohlédnutí nebude. Některé výlety jsou dokonce v brněnském hantecu. „Nešlo jinak, hráli jsme si se spoustou námětů,“ směje se moderátor Borek Kapitančik, který s překlady pomáhal. A společně s Lucií Hostačnou a dalšími moderátory brněnského rozhlasu je s Petrem Vejrostou v pravidelném kontaktu.

Čtěte také

Petr Vejrosta nepopisuje žádné místo, které by osobně nenavštívil. A někdy nad nimi dokonce neváhá veršovat. Svou knihu ale neposílá do běžné obchodní sítě. Bude sloužit jako výhra v soutěžích brněnského rozhlasu, nabízet ji bude sám (mimo jiné osobně v rozhlasové šalině 17. prosince na náměstí Svobody v Brně) a kdo by o její pořízení měl zájem, musí se spojit s turistickým informačním centrem v Nedvědici, kde jde stále pořídit i dotisk první knihy.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.