Kandované fialky

Zbožňovala je císařovna Sissi i římský císař Fridrich II. A jejich obliba spolu s dalšími jedlými květy roste i dnes. Tou dobrotou, o které je v receptáři Apetýtu řeč, jsou kandované fialky. Dnes jsou tyto květy ozdobou různých sušenek nebo zákusků.

Budete potřebovat:

  • 20 fialkových květů
  • 1 vaječný bílek
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

  1. Bílek zlehka našleháme, ale ne do tuhého sněhu.
  2. Vezmeme vždy jednu fialku a květ namočíme opatrně do bílku tak, aby byl ze všech stran pokrytý. Nebo si pomůžeme malým štětečkem a květ bílkem potřeme.
  3. Poté pomocí sítka poprášíme po celém povrchu cukrem.
  4. Květy klademe na pečicí papír a necháme alespoň 24 hodin schnout. Odstraníme stonky a květy uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Používáme jako ozdobu dezertů.
  5. Nechcete-li použít bílek, připravte si na 20 květů zhruba 1 hrnek cukru a 1,5 hrnku vody.
  6. Smícháme vodu s cukrem a zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  7. Pomocí pinzety klademe květy do sirupu a poté na pečicí papír.
  8. Odstřihneme stonky, poprášíme cukrem a necháme zaschnout.
autor: Zuzana Plíšková

Související

  • Sirup z pampelišek

    S malým předstihem přinášíme návod na to, jak zpracovat pampeliškové květy. Tento recept nám poskytla bylinkářka Blanka Kocourková.

  • Šulánky s mákem

    Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!

  • Sedmikráskový sirup

    Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.