Sedmikráskový sirup

Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.

V apetýtových receptech nás dnes zajímá sedmikráska. Její český název chudobka se prý váže k pranostice, že pokud je jaro teplé a suché, kvete bohatě, to pak ale znamená, že bude hladový a bídný rok. Máme úterý, a tak opět přinášíme tip na další (nejen letní) sirup.

Budete potřebovat:

(množství je asi na 5 čtvrtlitrových skleniček, můžete měnit dle potřeby)

  • asi 1 000 květů květů sedmikrásek
  • ½ litru vody
  • ½ kg cukru
  • 2 citrony

Postup:

  1. Vodu povaříme, poté horkou vodou zalijeme květy sedmikrásek připravené v nádobě.
  2. Citron omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme ke květům.
  3. Nádobu přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.
  4. Poté zcedíme, využít můžeme plátýnko nebo starou košili.
  5. Poté přidáme cukr a chvíli povaříme, sirup je hotový.

Tip: Pokud chcete sedmikráskový med, stačí vařit dál do zhoustnutí. Nalijeme do skleniček a zavíčkujeme, nemusíme dále zavařovat. Používáme do citronád, čaje, nebo jako šťávu či lék při nachlazení.