Jogurtové řízky
Podle historiků gastronomie byl řízek známý už zhruba od 9. století. V původním italském trojobalu byla mouka, rozšlehané vejce a strouhanka smíchaná se strouhaným parmezánem.
Císaři Františku Josefu I. tato italská úprava masa zachutnala i bez parmezánu ve strouhance a stala se za jeho vlády pravidelnou součástí dvorního jídelníčku. Vídeňský řízek má v Rakousku dokonce svoji ochrannou známku.
Recept Apetýtu vás dnes naučí jednu z mnohých řízkových variant. Než se do toho pustíte, můžeme si ještě připomenout, že důležité je vždy kvalitní maso, ale i to, na čem řízky smažíme. Populární je teď takzvané přepuštěné máslo – ghí, které se nepřipaluje a dodá jídlu zajímavou chuť.
Budete potřebovat:
- 8 plátků kuřecích prsíček
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 kelímek bílého jogurtu
- pikantní grilovací koření
- pepř a sůl
Postup:
- Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
- Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a pikantního grilovacího koření.
- Pak maso vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici.
- Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme. Řízky jsou velmi křehké.
Tip: Do receptu se může použít i vepřová kýta, která je po této jogurtové úpravě parádně šťavnatá.
Související
-
Pikantní masová směs
Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.
-
Pečený řízek v bramboráku
Víkend se blíží a čím potěšit strávníky víc, než řízkem? Ale pozor, tenhle nebude klasický. Tím, že se peče v troubě, bude i méně tučný.
-
Luhačovický špaček s pečeným bramborovým salátem
Posluchačka Dana z Luhačovic nám v Babských radách svěřila recept na Luhačovického špačka s pečeným bramborovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka