Jogurtové řízky

Podle historiků gastronomie byl řízek známý už zhruba od 9. století. V původním italském trojobalu byla mouka, rozšlehané vejce a strouhanka smíchaná se strouhaným parmezánem.

Císaři Františku Josefu I. tato italská úprava masa zachutnala i bez parmezánu ve strouhance a stala se za jeho vlády pravidelnou součástí dvorního jídelníčku. Vídeňský řízek má v Rakousku dokonce svoji ochrannou známku.

Recept Apetýtu vás dnes naučí jednu z mnohých řízkových variant. Než se do toho pustíte, můžeme si ještě připomenout, že důležité je vždy kvalitní maso, ale i to, na čem řízky smažíme. Populární je teď takzvané přepuštěné máslo – ghí, které se nepřipaluje a dodá jídlu zajímavou chuť.

Budete potřebovat:

  • 8 plátků kuřecích prsíček
  • 4 stroužky česneku
  • 2  vejce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • pikantní grilovací koření
  • pepř a sůl

Postup:

  1. Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
  2. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a pikantního grilovacího koření.
  3. Pak maso vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici.
  4. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme. Řízky jsou velmi křehké.

Tip: Do receptu se může použít i vepřová kýta, která je po této jogurtové úpravě parádně šťavnatá. 

Související

  • Pikantní masová směs

    Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.

  • Pečený řízek v bramboráku

    Víkend se blíží a čím potěšit strávníky víc, než řízkem? Ale pozor, tenhle nebude klasický. Tím, že se peče v troubě, bude i méně tučný. 

  • Luhačovický špaček s pečeným bramborovým salátem

    Posluchačka Dana z Luhačovic nám v Babských radách svěřila recept na Luhačovického špačka s pečeným bramborovým salátem.