Jehněčí s trnkovou máčkou
Vyzkoušejte recept od šéfkuchaře Pavla Václavíka z Velkých Karlovic. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Připravíme si jehněčí
Suroviny:
jehněčí kýta
šalvěj, tymián, rozmarýn
trochu oleje
sůl, pepř
Postup:
1. Do kýty vmasírujeme trochu olivového oleje, osolenou dáme spolu s bylinkami do pekáčku.
2. Pečeme v rozpálené troubě nejprve na 190 stupňů, necháme zatáhnout, pak teplotu stáhneme a pečeme zhruba při 160 stupních hodinu a půl až dvě, dokud maso nepůjde od kosti.
3. Během pečení podléváme vodou, nebo vývarem.
A nyní se vrhneme na trnkovou máčku
Budeme potřebovat:
švestková povidla
máslo
jedna cibulka
trochu hladké mouky
rybízové víno, nebo sladší červené víno
Postup:
1. Na másle opražíme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou.
2. Potom přidáme trochu vína, případně i cukru, pokud je víno sušší.
3. Víno zredukujeme a nakonec přidáme povidla a povaříme, aby měla omáčka odpovídající konzistenci.
4. Podáváme ideálně k pečenému jehněčímu masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.