Jarní nádivka
Dnešní recept Apetýtu jaro doslova přivolává! Připravte si s námi jarní nádivku.
Budete potřebovat:
- 200 ml mléka
- 4 vejce
- 2 jarní cibulky
- 2 hrsti listů špenátu
- 75 g másla
- 200 g slaniny
- 1 hrst petrželové natě
- 2 hrsti mandlových lupínků
- 5 ks pečiva
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup:
- Pečivo (housky či rohlíky) nakrájejte na kostky a nechte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit.
- Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostky (můžete i lehce orestovat), nakrájejte jarní cibulky nadrobno a překrájejte i listy špenátu a petržele.
- Pečivo přesuňte do mísy, nechte zchladnout, přidejte mléko, slaninu, cibulky, špenát, petržel (můžete dát i medvědí česnek, mladé kopřivy), sůl, pepř, hrst mandlových lupínků, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky můžete dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšlehejte do sněhu se špetkou soli.
- V míse smíchejte všechny ingredience a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.
- Celou směs na nádivku poté zarovnejte do máslem vymazaného pekáčku či zapékací misky a posypte zbylými mandlovými lupínky.
- Pečte dozlatova, cca 20 – 30 minut (podle výšky).
Tip: Nadýchanou nádivku s mandlovými lupínky podávejte jako přílohu k masu nebo si ji dejte se zelninovým salátem jako odlehčený oběd či večeři.
Související
-
Tradiční lokše
Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.
-
Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
-
Špenátový koláč
Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.