Jak správně péct bůček? Zásadně odkrytý

Dnešní recept Apetýtu připomene, jak bůček připravovaly naše babičky. Neochucovaly ho ničím jiným než solí a jeho chuť byla přesto dokonalá!

Dozlatova upečený, podávaný s křenem, hořčicí, okurkou a chlebem, to je harmonie chutí a vůní, které nelze odolat.

Při přípravě bývá hlavním problémem bůčku to, že z něho vytéká velké množství tuku. Pokud ho navíc zakryjete poklicí nebo alobalem, bude se dusit ve vlastní šťávě a křupavá kůrka se na něm nevytvoří.

Pečeme ho proto zásadně odkrytý a podléváme ho až ve chvíli, kdy se šťáva vypaří. Vodu nelijte na maso, ale okolo něj do pekáčku. Před pečením nařízneme horní vrstvu kůže a tuku do mřížky – zářezy provedeme snáze, pokud bůček vložíme na chvilku do mrazáku. Do zářezů pak vetřeme sůl a česnek. První půl hodinu maso pečeme v předehřáté troubě na 200 °C, poté teplotu stáhneme na 150 °C.

Další hodinu a půl bůček průběžně kontrolujeme, přeléváme vlastním výpekem a podle potřeby podléváme.

A chcete-li klasický bůček ozvláštnit, můžete ho ke konci pečení potírat olejem s bylinkami nebo třeba směsí medu a citrónové šťávy.

Související

  • Nakládaný hermelín

    Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.

  • Brynzovky

    Recept na slané chuťovky, které se v rodině paní Boženy z Bílovic nad Svitavou pečou pravidelně, dostane prostor v dopoledním Apetýtu. Říká jim brynzovky.

  • Brokolicový koláč s uzeným

    V hlavní roli středečního receptu bude brokolice. Někdo ji miluje a někdo nesnáší, každopádně zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic.