Brynzovky
Recept na slané chuťovky, které se v rodině paní Boženy z Bílovic nad Svitavou pečou pravidelně, dostane prostor v dopoledním Apetýtu. Říká jim brynzovky a je jasné, co bude jednou z důležitých ingrediencí.
Ačkoliv je u nás brynza spojována především s našimi východními sousedy, její původ je sporný. Samotné slovo totiž pochází z rumunštiny a na Slovensko ho přinesli migrující Valaši (etnická skupina původem z rumunského Valašska). Právě zde ale dostal svou dnešní podobu. Tento sýr je oblíbený i v dalších karpatských zemích. Je to výrazný solený sýr, který se vyrábí z ovčího mléka.
Teď už se můžeme s chutí poustit do pečení!
Budete potřebovat:
na těsto:
- 1/2 l hladké mouky
- 1/8 másla
- 20 dkg brynzy
- 1 vejce
- sůl
na potření:
- rozšlehané vejce
- kmín (na posyp)
- sezam
Postup:
- Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme malá kolečka.
- Potřeme vejcem, posypeme kmínem a seznamem a pečeme do růžova.
- Slaná chuťovka potěší návštěvu nebo zpříjemní rodinné posezení.
Související
-
Prejt z pohanky
V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.
-
Tuňákové muffiny
V Apetýtu pro vás máme tip na něco opravdu lehkého. K duhu vám to možná přijde právě po dnech hojnosti, které vás během vánočních svátků čekají.
-
Hrachové placky
Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová vás až do konce roku bude ve vysílání dopoledního Apetýtu jedenkrát týdně motivovat k pečení a vaření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.