Hustopečské smažené mandlové trdelníky

Máte chuť na něco opravdu, ale opravdu sladkého? Zkuste si doma udělat trdelníky podle receptu Ivy Štěpánkové z Hustopečí.

Suroviny:
500 g proseté polohrubé mouky
čtvrt litru mléka
20 g másla
2 lžíce rumu
20 g moučkového cukru
20 g kvasnic
3 žloutky
špetku soli
šťávu i kůru z necelé poloviny citronu
5 hrstí sekaných mandlí

Postup:
1. Ze všech surovin zaděláme kynuté těsto, které nesmí být příliš tuhé. Když vykyne, vyhazujeme na vál lžící kousky těsta, které vyválíme na asi 15 centimetrů dlouhé proužky.

2. Namotáme tři až čtyřikrát dokola na kovové trubičky, které se používají na pečení trubiček z listového těsta.

3. Znovu necháme vykynout a celé trdelníky smažíme v rozehřátém oleji ponořené asi do dvou třetin výšky. Usmažené pečivo poprášíme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová