Hustopečské smažené mandlové trdelníky
Máte chuť na něco opravdu, ale opravdu sladkého? Zkuste si doma udělat trdelníky podle receptu Ivy Štěpánkové z Hustopečí.
Suroviny:
500 g proseté polohrubé mouky
čtvrt litru mléka
20 g másla
2 lžíce rumu
20 g moučkového cukru
20 g kvasnic
3 žloutky
špetku soli
šťávu i kůru z necelé poloviny citronu
5 hrstí sekaných mandlí
Postup:
1. Ze všech surovin zaděláme kynuté těsto, které nesmí být příliš tuhé. Když vykyne, vyhazujeme na vál lžící kousky těsta, které vyválíme na asi 15 centimetrů dlouhé proužky.
2. Namotáme tři až čtyřikrát dokola na kovové trubičky, které se používají na pečení trubiček z listového těsta.
3. Znovu necháme vykynout a celé trdelníky smažíme v rozehřátém oleji ponořené asi do dvou třetin výšky. Usmažené pečivo poprášíme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.