Horňácké recepty: Králík z Javorníku
Naše posluchačka paní Eva Jurenová z Javorníku se s námi podělila o recept na králíka.
Suroviny:
1 králík
5 stroužků česneku
2 cibule
K přípravě nálevu budeme potřebovat:
150 ml oleje
2 polévkové lžíce hořčice ( nejlépe pikantní )
2 lžíce kečupu
1 lžíce soli (i méně)
1 kávová lžička grilovacího koření
Postup:
1. Z ingrediencí zhotovíme nálev.
2. Králíka naporcujeme, vložíme do pekáče, zalejeme nálevem a necháme do druhého dne naležet.
3. Před pečením přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a pečeme v troubě vyhřáté přibližně na 180 až 190 stupňů do té doby, až je maso měkké.
4. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši nebo vařené brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.