Hlávkový salát s ovocem nebo Hlávkový salát s ředkvičkami a vejcem a recept na Spaghettini se špenátem

Hlávkový salát s ovocem
(recept zazněl v Apetýtu 2. ledna 2006)
2 hlávky salátu, 1 - 2 jablka, kousek pomeranče, 10 jader vlašských ořechů, 1 citrón, cukr, sůl, 1 dl vody, 1 dl smetany

Z omytých listů hlávkového salátu vystříkáme vodu a urovnáme je na talířky. Poklademe je kousky oloupaných jablek a pomerančů, půlkami jader vlašských ořechů, přelijeme zálivkou z citrónové šťávy, cukru, soli a vody a potom pokapeme smetanou. Hned podáváme.

Hlávkový salát s ředkvičkami a vejcem
(recept zazněl v Apetýtu 2. ledna 2006)
1 - 2 hlávky salátu, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce hořčice, ocet, cukr, sůl, 1, dl vody, 4 lžíce oleje (nejlépe olivového), 2 vejce uvařená natvrdo

Očištěný hlávkový salát pokrájíme na nudličky, urovnáme na talířky, posypeme hrubě nastrouhanými ředkvičkami, polijeme zálivkou z hořčice, octa, cukru, soli a vody a pokapeme olejem. Salát ozdobíme dílky vajec a podáváme.

Spaghettini se špenátem
(recept zazněl v Apetýtu 6. ledna 2006)
300g čerstvého listového špenátu /není-li - pak mražený, ale dobře uvařený, bez vody/, 3 červené chilli papričky, 4-6 stroužků česneku, 400 g těstovin spaghettini (velmi tenké špagety), sůl, 150 ml olivového oleje, 50g sezamových semínek, pepř

Uvaříme špagety přesně podle návodu - tedy "na skus" a scedíme je. Na pánvi ohřejeme olej a lehce na něm osmahneme rozkrájené a semínek zbavené chilli papričky , přidáme na plátky nakrájený česnek a sezamová semínka. Tuto směs přidáme do špenátu a celé to promícháme se špagetami. Na jednotlivé porce můžeme nahoru přidat lžíci zakysané smetany.
Dobrou chuť přeje Marcela Vandrová.

Recept Apetýtu

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.