Glazovaná vepřová pečínka
Pondělní recept Apetýtu bude pro milovníky masa. Tahle dobrota potřebuje na přípravu svůj čas, ale gurmánský zážitek za to stojí.
Budete potřebovat:
- 1,5 – 2 kg vepřové kýty
- 2 lžičky soli
- 40 ml slunečnicového oleje
- 4 snítky tymiánu
- 100 ml vody
na glazování:
- 300 g blum
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce vody
- 1 lžičku medu
- 1 lžíci sójové omáčky
Postup:
- Maso osolte ze všech stran.
- Troubu předehřejte na 220 stupňů.
- Položte maso na pekáč, pokapejte olejem, přidejte tymián a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 20 minut a poté snižte teplotu na 180 stupňů.
- Podlijte a pečte další 2,5 hodiny.
- Maso pravidelně kontrolujte a přibližně do poloviny doby pečení podlévejte vodou.
- Poté polévejte výpekem, aby získalo barvu a kůrčičku.
- Zatímco se maso peče, umyjeme blumy, nakrájíme je na malé kousky, posypeme cukrem a promícháme.
- Vložíme do hrnce, přilijeme vodu, med, sójovou omáčku a za občasného míchání vaříme 20 minut.
- Odstavíme z ohně, rozmixujeme blumy ručním mixérem a vaříme dalších 5 minut.
- Vyjměte maso z trouby, potřete připraveným rozvarem a vraťte zpět na dopečení na 15 minut.
Související
-
Krkovička na medu
Pondělní recept potěší milovníky masa. Originální je v něm spojení slané a sladké chuti. Apetýt pro vás má krkovičku na medu.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
-
Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!
Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.