Dýňová polévka s červenou čočkou
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
750 g dýňové dužiny (nejlépe z máslové dýně)
2 cibule
2 až 3 stroužky česneku
lístky tymiánu
olej
100 g červené čočky
1 až 2 lžíce zakysané smetany
na ozdobu pražená dýňová semínka
sůl, pepř
strouhaný zázvor
Postup:
1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nasekaný česnek, nakrájenou dýňovou dužinu, tymián, čočku a zalijeme litrem horké vody. Ochutíme a vaříme pod pokličkou asi půl hodiny doměkka.
2. Poté rozmixujeme ponorným mixérem dohladka, přidáme zakysanou smetanou a promícháme. Dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
3. Na talíři zdobíme dýňovými semínky, trochou strouhaného zázvoru a smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.