Dušičkové pečivo

V čase dušičkovém pro vás máme i dušičkový recept. V tomto období připravovaly hospodyňky tradičně takzvané Kosti svatých.

Pečení tohoto sladkého pečiva doplňovalo další zvyky související s Dušičkami, například zapalování svící v domácnostech. Pečivo mívalo různou podobu a často šlo jen o kynuté bochánky nebo žemle. Někde plněné například mákem nebo povidly.

Budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g Hery
  • 250 ml mléka
  • 10 ml rumu
  • 4 vaječné žloutky a 1 celé vejce
  • balíček čerstvého droždí
  • špetku soli, skořici, rozinky, povidla, mandle

Postup:

  1. Nejprve zaděláme kvásek.
  2. Smícháme droždí, cukr a vlažné mléko a pak přidáme trochu mouky.
  3. V teple necháme vykynout.
  4. Poté přidáme další ingredience a opět necháme kynout, asi půl hodiny.
  5. Z těsta pak tvoříme bochánky nebo větší písmena S, nebo i jiné tvary, třeba kostí.
  6. Dovnitř bochánků můžeme přidat i povidla.
  7. Na plechu ještě potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
  8. Pečeme na 180 °C.

Související

  • Kynuté těsto olejové

    Kynuté buchty mohou být plněné tvarohem, mákem, povidly nebo marmeládou. Základem je dobré kynuté těsto. A recept na něj vám přinášíme v dnešním Apetýtu.

  • Jemné koblížky bez smažení

    Smažili je už staří Egypťané. Původně se koblížky plnily hlavně mákem nebo medem. O jejich původ se v Evropě přou mnohé národy.