Dukátové buchtičky

Dezert nebo hlavní chod? Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem snad všichni milujeme. Klasické české jídlo, které dětem nezprotivila ani školní jídelna. Připravte si je doma podle apetýtového receptu, včetně poctivé vanilkové omáčky ze žloutků.

Budete potřebovat:

na buchtičky:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 300 ml mléka (podle potřeby)
  • 1 vejce
  • 1 špetku soli
  • rozpuštěné máslo na potírání

na krém:

  • 1 vanilkový lusk
  • 3 žloutky
  • 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka

Postup:

  1. Droždí rozdrobíme do hrnku, zalijeme částí vlažného mléka, přidáme cukr a necháme v teple vzejít.
  2. Rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Potom všechny ingredience smícháme (mléko přiléváme podle potřeby) a vypracujeme těsto, které dáme kynout.
  3. Z vykynutého těsta tvarujeme maličké buchtičky a dáváme je vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Neklademe je těsně k sobě, ještě nakynou. Mezi sebou je potíráme máslem, aby se neslepily k sobě.
  4. Těsto necháme ještě asi 30-45 minut vykynout, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180-200 °C a pečeme dozlatova, cca 30-35 minut.
  5. A teď se můžeme pustit do krému! Do kastrůlku nalijeme smetanu s mlékem, přidáme kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme vyškrabali zrníčka.
  6. Na co nejnižším plamenu ohřejeme a zvolna prohříváme, asi 10 minut. V misce pak vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
  7. K vyšlehaným žloutkům pak pomalu (aby se nesrazilo) a za stálého míchání metličkou přiléváme svařené vanilkové mléko.

Související