Drobné medovníčky z Blatnice
Recept na drobné medovníčky, od paní Marie Kittnerové z Blatnice, zazněl v Apetýtu 30. července.
Suroviny:
400 g hladké mouky, 120 g medu, 160 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 vejce, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička jedlé sody, citronová kůra z 1/2 citronu
Postup:
Mouku, cukr, sodu a koření smícháme s rozpuštěným nebo tekutým medem, měkkým máslem a rozšlehanými vejci.
Vypracujeme hladké těsto a necháme minimálně hodinu odpočinout.
Poté na pomoučeném vále vyválíme těsto přibližně 5 mm tlusté a vykrájíme z něj kolečka.
Do pekáče dáme pečící papír a něj naklademe vykrájená kolečka. Pečeme na 200 stupňů. Upečená kolečka pak můžeme slepovat nutelou nebo marmeládou.
Vzniklé medovníčky ještě můžeme polít citronovou polevou nebo čokoládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.