Domácí bulky na hamburgery
Co může byt lepší něž pořádný hamburger podávaný v domácí bulce?
Budeme potřebovat:
240 ml teplé vody
40 ml vlažného mléka
2 lžičky instantního droždí (20 g čerstvého droždí)
2 vejce
2,5 lžíce cukru
400 g chlebové mouky
50 g hladké mouky
2 lžičky soli
40 g másla
1. Mléko vodu, cukr a droždí smícháme a necháme vzejít kvásek. Obě mouky smícháme se solí, přidáme změklé máslo a prohněteme.
2. Zapracujeme kvásek a jedno vejce a důkladně zpracujeme v pružné hladké těsto. Mísu zakryjeme fólií, nebo sáčkem a necháme asi dvě hodiny kynout.
3. Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta tvarujeme přibližně stejně velké bulky. Klademe je na papír s dostatečnými rozestupy a pod utěrkou necháme ještě alespoň hodinu kynout.
4. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Rozšleháme druhé vejce s trochou vody a potřeme jím bulky. Posypat je můžeme mákem, nebo sezamovými semínky. Pečeme dozlatova asi 15 až 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.