Cuketový koláč
Upečte si doma cuketový koláč podle Apetýtu. Vypadá nádherně a zvládne ho i méně zkušený pekař či pekařka.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronovou kůru
- půl kypřicího prášku
- 80 g tuku na pečení
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
na náplň:
- 800 g cukety
- 1 lžičku kyseliny citronové
- trocha cukru a skořice
- 1 vanilkový pudink
Postup:
- Těsto si připravíme tak, že na vál dáme všechny suché suroviny, přidáme nakrájený tuk, vejce a mléko a ručně zpracujeme vláčné těsto.
- Náplň bude z oloupaných cuket, které natrouháme nahrubo, přidáme kyselinu citronovou a necháme asi půl hodiny odstát, cuketa pustí tekutinu. Přidáme cukr, skořici a vše asi 10 minut dusíme.
- Potom za stálého míchání přidáme pudink rozmíchaný ve 150 ml vody.
- Vše ještě povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
- Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- 2/3 těsta rozprostřeme po dně formy a ještě po stěně do výšky 3 centimetrů.
- Naplníme vychladlou náplní.
- Ze zbytku těsta vyválíme kulatou placku, ořízneme ji podle formy a položíme na nádivku, z odřezků můžeme udělat ozdobnou mřížku.
- Koláč přečeme při teplotě 180 stupňů asi 50 minut. Těsto musí zrůžovět.
Související
-
Zeleninový guláš
Připravte si podle Apetýtu zeleninový guláš. Jedná se o recept vegetariánský, ale pokud si bez masa neumíte představit žádné jídlo, doplňte recept o oblíbenou uzeninu.
-
Cuketové pečenáče
Dnešní Apetýt nabízí recept na cuketové pečenáče jako další z inspirací ke zpracování cukety. Pojďte si je připravit!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.