Cuketový koláč
Upečte si doma cuketový koláč podle Apetýtu. Vypadá nádherně a zvládne ho i méně zkušený pekař či pekařka.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronovou kůru
- půl kypřicího prášku
- 80 g tuku na pečení
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
na náplň:
- 800 g cukety
- 1 lžičku kyseliny citronové
- trocha cukru a skořice
- 1 vanilkový pudink
Postup:
- Těsto si připravíme tak, že na vál dáme všechny suché suroviny, přidáme nakrájený tuk, vejce a mléko a ručně zpracujeme vláčné těsto.
- Náplň bude z oloupaných cuket, které natrouháme nahrubo, přidáme kyselinu citronovou a necháme asi půl hodiny odstát, cuketa pustí tekutinu. Přidáme cukr, skořici a vše asi 10 minut dusíme.
- Potom za stálého míchání přidáme pudink rozmíchaný ve 150 ml vody.
- Vše ještě povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
- Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
- 2/3 těsta rozprostřeme po dně formy a ještě po stěně do výšky 3 centimetrů.
- Naplníme vychladlou náplní.
- Ze zbytku těsta vyválíme kulatou placku, ořízneme ji podle formy a položíme na nádivku, z odřezků můžeme udělat ozdobnou mřížku.
- Koláč přečeme při teplotě 180 stupňů asi 50 minut. Těsto musí zrůžovět.
Související
-
Zeleninový guláš
Připravte si podle Apetýtu zeleninový guláš. Jedná se o recept vegetariánský, ale pokud si bez masa neumíte představit žádné jídlo, doplňte recept o oblíbenou uzeninu.
-
Cuketové pečenáče
Dnešní Apetýt nabízí recept na cuketové pečenáče jako další z inspirací ke zpracování cukety. Pojďte si je připravit!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.