Cuketový koláč

Upečte si doma cuketový koláč podle Apetýtu. Vypadá nádherně a zvládne ho i méně zkušený pekař či pekařka.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronovou kůru
  • půl kypřicího prášku
  • 80 g tuku na pečení
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mléka

na náplň:

  • 800 g cukety
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • trocha cukru a skořice
  • 1 vanilkový pudink

Postup:

  1. Těsto si připravíme tak, že na vál dáme všechny suché suroviny, přidáme nakrájený tuk, vejce a mléko a ručně zpracujeme vláčné těsto.
  2. Náplň bude z oloupaných cuket, které natrouháme nahrubo, přidáme kyselinu citronovou a necháme asi půl hodiny odstát, cuketa pustí tekutinu. Přidáme cukr, skořici a vše asi 10 minut dusíme.
  3. Potom za stálého míchání přidáme pudink rozmíchaný ve 150 ml vody.
  4. Vše ještě povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
  5. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  6. 2/3 těsta rozprostřeme po dně formy a ještě po stěně do výšky 3 centimetrů.
  7. Naplníme vychladlou náplní.
  8. Ze zbytku těsta vyválíme kulatou placku, ořízneme ji podle formy a položíme na nádivku, z odřezků můžeme udělat ozdobnou mřížku.
  9. Koláč přečeme při teplotě 180 stupňů asi 50 minut. Těsto musí zrůžovět.

Související

  • Zeleninový guláš

    Připravte si podle Apetýtu zeleninový guláš. Jedná se o recept vegetariánský, ale pokud si bez masa neumíte představit žádné jídlo, doplňte recept o oblíbenou uzeninu.

  • Cuketové pečenáče

    Dnešní Apetýt nabízí recept na cuketové pečenáče jako další z inspirací ke zpracování cukety. Pojďte si je připravit!