Cuketová bábovka

Nejčastější větou poloviny léta je: „Nechceš cuketu?“ Máte-li poblíž štědrého zahrádkáře nebo sami pěstujete, následující recept bude pro vás. Apetýt přináší sladký recept na cuketovou bábovku.

Co budete potřebovat?

  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 skořicové cukry
  • 2 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • hrst nasekaných ořechů
  • rozinky

Postup:

  1. Cukety očistíte a najemno nastrouháte.
  2. Důkladně je promíchejte s moukou, práškem a cukrem.
  3. V menší misce vymíchejte vanilkový cukr, vejce a skořicový cukr.
  4. Směs přidejte do těsta a poté přidejte olej, ořechy a rozinky.
  5. Vylijte do vymazané a moukou vysypané formy.
  6. Pečte v mírně vyhřáté troubě při 180 ºC asi 40 minut.

Tip: Vychladlou bábovku můžete polít čokoládovou polevou nebo sladko-kyselou citronovou polevou, kterou připravíte z moučkového cukru, citrónové šťávy a teplé vody.

Související

  • Cuketové koblížky

    Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.

  • Zapečená cuketa s nivou

    V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes sáhneme po cuketě. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.

  • Cuketový tatarák

    Oblíbená pochoutka ideální k příjemnému letnímu posezení venku, obzvláště ve vegetariánské verzi. Dnes si společně připravíme tatarák-cukeťák.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.