Čokoládové vánoční koule od Taťány Součkové
Recept od naší posluchačky z Bílovic nad Svitavou.
1. Těsto:
3 vařené žloutky, 40 g másla, vanilkový cukr, rum.
2. Těsto:
120 g strouhané čokolády na vaření, 100 g cukru moučka, 50 g nahrubo mletých ořechů, jemně mleté ořechy na obalení.
Postup:
První těsto vytvoříme a dáme ho do ledničky ztuhnout - nejméně na půlhodinu.
Druhé těsto uděláme jednoduše tak, že smícháme suroviny. Poté můžeme přidat trochu rumu - suroviny se lépe spojí.
Z vychladlého prvního těsta tvoříme malé kuličky a ty zabalujeme do druhého těsta. Pracujeme nejlépe v chladu, aby kuličky šlo dobře udělat.
Nakonec obalíme do jemně mletých ořechů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.