Cmunda

V Apetýtu připravujeme cmundu – jednoduše přeloženo: slaný koláč pečený na plechu. Chutná podobně jako bramborák, ale je to jeho zdravější verze. Nic se nesmaží na tuku.

Budete potřebovat následující množství surovin:

  • 250 g brambor (vařené ve slupce) 
  • 250 g uzeného libového masa nebo šunky 
  • 2 vejce 
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml mléka
  • 120 g krupice 
  • 170 g hrubé nebo špaldové mouky
  • sůl, pepř, majoránku, kmín a sádlo
  • strouhanku dle potřeby

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce a nechejte dobře vychladnout.
  2. Připravte kvásek a nechte vzejít.
  3. Brambory prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte na kostičky nakrájené povařené maso, kvásek a ostatní ingredience a vypracujte těsto.
  4. Nechte tak půl hodiny kynout na teplém místě.
  5. Pekáč vytřete sádlem, vysypte strouhankou a vlijte vykynuté těsto.
  6. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte zhruba 40 minut, dokud povrch nezíská zlatou barvu. Ještě horké potřete rozehřátým sádlem. 

I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu Ochutnejte Moravu.

Související

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.

  • Pečené kuře s jarní nádivkou

    Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?

  • Kopřivové lívanečky

    V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!