Cmunda
V Apetýtu připravujeme cmundu – jednoduše přeloženo: slaný koláč pečený na plechu. Chutná podobně jako bramborák, ale je to jeho zdravější verze. Nic se nesmaží na tuku.
Budete potřebovat následující množství surovin:
- 250 g brambor (vařené ve slupce)
- 250 g uzeného libového masa nebo šunky
- 2 vejce
- 1/2 kostky droždí
- 2 stroužky česneku
- 250 ml mléka
- 120 g krupice
- 170 g hrubé nebo špaldové mouky
- sůl, pepř, majoránku, kmín a sádlo
- strouhanku dle potřeby
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce a nechejte dobře vychladnout.
- Připravte kvásek a nechte vzejít.
- Brambory prolisujte nebo nastrouhejte, přidejte na kostičky nakrájené povařené maso, kvásek a ostatní ingredience a vypracujte těsto.
- Nechte tak půl hodiny kynout na teplém místě.
- Pekáč vytřete sádlem, vysypte strouhankou a vlijte vykynuté těsto.
- Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte zhruba 40 minut, dokud povrch nezíská zlatou barvu. Ještě horké potřete rozehřátým sádlem.
I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu Ochutnejte Moravu.
Související
-
Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.
-
Pečené kuře s jarní nádivkou
Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?
-
Kopřivové lívanečky
V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.