Cibulové kroužky

Jak na cibulové kroužky? Dopolední Apetýt přináší recept. Na začátku si vyberte velkou a pevnou cibuli. Bude se vám s ní lépe pracovat. 

Příprava:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte asi na centimetrové plátky. Oddělte od sebe jednotlivé kroužky.
  2. Ponořte cibulová kolečka na hodinu do ledové vody. Tím se rozpustí sirné sloučeniny, které cibule obsahuje, a kroužky získají sladkou chuť.
  3. Základ těstíčka na obalování tvoří tekutina, vejce, mouka a koření. Jako tekutinu použijte mléko či podmáslí, skvěle se ale hodí i pivo, díky němuž bude těstíčko křupavější. Pokud se rozhodnete pro chmelový mok, dejte přednost vícestupňovému nebo černému. Mají výraznější chuť a dodají kroužkům patřičný šmrnc.
  4. Kromě klasické pšeničné hladké mouky můžete použít polohrubou, špaldovou, kukuřičnou, luštěninovou nebo rýžovou, která kroužkům dodá křupavost.
  5. Z bylinek použijte oregano, bazalku, tymián nebo listy koriandru. Vylepšit chuť můžete i strouhaným parmazánem nebo sezamem.
  6. Těstíčko by mělo mít o trochu hustší konzistenci než palačinkové. Nezapomeňte na sůl a pepř.

Smažení:

  1. Vrstva tuku musí být dostatečně vysoká, aby v ní cibulové kroužky plavaly.
  2. Než začnete smažit, ujistěte se, že je tuk pořádně rozpálený. Jen tak zabráníte tomu, aby ho kroužky nasákly.
  3. Pokud se vám zdají smažené kroužky příliš mastné a kalorické, nabízíme méně tučnou variantu. Upečte si křupavou dobrotu v troubě. Namočená kolečka v těstíčku položte vedle sebe na plech s pečícím papírem, postříkejte olejem ve spreji a dejte péct do předem vyhřáté trouby.

Související

  • Pizza tyčinky z kynutého těsta

    Úterní Apetýt přináší recept na slané pizza tyčinky z kynutého těsta, který nám poslala posluchačka Radovana.

  • Avokádová majonéza

    Dnešní recept najdete i v nové knize Jarky Vykoupilové Babské rady na celý rok. Kniha bude slavnostně pokřtěna i představena 1. září ve vysílání speciálního Apetýtu.

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.