Celerové smaženky

V Apetýtu vám řekneme, jak připravit celerové smaženky. Jídlo, které se díky snadné a rychlé přípravě může stát letním občerstvením pro rodinu nebo přátele.

Potřebovat budete:

  • 1 velký celer
  • 1 lžíci másla
  • 1 šálek uvařené rýže
  • 2 vejce
  • vývar
  • strouhanku
  • olej na smažení
  • citron
  • sůl

Postup:

  1. Omytý a oloupaný celer nastrouháme na hrubém struhadle, vložíme do roezhřátého másla, podlijeme trochou vývaru a dusíme alespoň 15 minut.
  2. Potom přidáme uvařenou rýži, obojí podusíme.
  3. Polovychladlou směs spojíme dvěma žloutky, osolíme a podle potřeby ještě zahustíme strouhankou.
  4. Tvoříme placičky, které obalujeme v rozšlehaných bílcích a ve strouhance a smažíme na oleji.
  5. Po usmažení je dobré položit je na papírové ubrousky a zbavit je přebytečného oleje.
  6. Podáváme se salátem a tatarskou omáčkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.