Božský mrkvový dort

Vyzkoušejte recept podle moderátorky Jarky Vykoupilové.

Budeme potřebovat:
125 g mrkve
85 g hladké mouky
2 vejce
100 g krupicového cukru
1 lžička jedlé sody
3/4 lžičky kypřícího prášku
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného nového koření
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/4 lžičky drceného hřebíčku
1/4 lžičky soli
160 ml rostlinného oleje
40 g vlašských ořechů

Postup:
1. Celá vejce vyšlehejte s cukrem v jemnou pěnu. Přidejte na jemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a promíchejte.

2. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vmíchejte do směsi. Pak vsypte mouku, ořechy, sodu a špetku soli. Nakonec vlejte olej a důkladně celou směs promíchejte.

Mrkvový dort (ilustrační foto)

3. Troubu předehřejte na 170 stupňů, těsto nalejte do vymazané a vysypané dortové formy, nechte chvilku odpočinout a dejte péct na přibližně 30 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte podle klasického testu špejlí (po zapíchnutí do těsta musí zůstat suchá).

4. Na ozdobu použijte jednoduchý karamelový krém. Rozpustíme hrst třtinového cukru na másle, jakmile bude tekutý rychle přimícháme zakysanou smetanu. Tímto krémem potřeme korpus a necháme v chladu ztuhout.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.